ORGONAAVATÓ SZEPSIBEN

admin | 2.2.2018

„A szepsi református gyülekezet a Szepsi Laczkó Máté gyülekezeti napok zárónapján , 2017. november 5-én adott hálát felújított orgonájáért a templomban szervezett hálaadó istentiszteleten. Az orgonát, bemutatva annak minden hangszínét Süll Kinga egyházzenei igazgató szólaltatta meg. Az egybegyűlteket a gyülekezet lelkipásztora, Molnár Árpád  köszöntötte a Zsolt 105 verseivel. Az igehirdetés szolgálatát az Abaúj-tornai Egyházmegye lelkészi főjegyzője, Varga Zoltán végezte az Mt5,1-12 alapján. Az Istennel való közösség megélésében van az élet és a boldogság. Vele találkozva a boldog sereg tagjaként élünk és éneklünk – hirdette.

Süll Kinga mind az énekeskönyvi énekek előjátéka, J.S.Bach, Johann Pachelbel, Domenico Zipoli művek előadása közben bemutatta a Ján Tuček által a csehországi Kutná Horában készített hangszerben rejlő nagyszerű lehetőségeket. A gyülekezet énekét a régi kántorok hagyományának megfelelően úgy kísérte, hogy a kísérettel az ének versszakának mondanivalóját bontotta ki. Molnár Árpád elmondta az orgona történetét és beszámolt a felújítás kihívásairól is. Egyben köszönetet mondott František Vitéz  orgonarestaurátor, orgonajavító szakembernek, aki a nagyon rossz állapotú hangszerbe életet lehelt. Bodnár Noémi egyházzenei munkatárs beszélt a kántori hivatás tartalmáról, sokrétűségéről, nehézségeiről.

Bárcsak az idők végéig  kísérné  ez a csodálatosan felújított hangszer a szepsi gyülekezet énekét, hirdetve, hogy Isten népe ajkáról nem némulhat el a dicséret.” (A cikk a Kálvinista Szemle 2018. januári számában jelent meg)

Híreink
ORGONAAVATÓ SZEPSIBEN
|
Készítette: refszepsi.sk
|
close